top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıNadya İpekli

İlk Yardım Nedir?

Güncelleme tarihi: 8 Oca 2021


İlk Yardımın Amacı


İlk yardım eğitimi almak işyerlerimizde, evde, okulda ve daha önemlisi ailemizden birine yani kısacası çevremizde bulunanlardan birinin ilk yardıma ihtiyacı olduğunda ambulans ekibi gelinceye kadar hayata tutunmasını sağlamak ve bunu doğru bir şekilde yapabilmenin önemini anlatan bir eğitimdir. En önemlisi de yaşanan kaza ve yaralanmalarda sağ kalımı arttırmak olumsuz sonuçları en aza indirgeyerek sağlıklı ve mutlu bir yaşam için ilk yardım eğitimi almalıyız. Bize düşen görev bu konuda çok önemli yaralıların hayatını kurtarmak ve yaşamda tutmak için eğitimleri almalı ve çevremizdekileri bu eğitimi almaları için bilinçlendirmeliyiz.



Süresi


1) Temel İlk Yardım Eğitimi: Süresi 2 Gün/16 saattir ve Tüm Kamu, Özel Kurum ve Kuruluşlar için zorunludur.

2) İlk Yardım Eğitici Eğitimi: Süresi 40 saattir.

3) İlk Yardım Güncelleme Eğitimleri: Temel İlk Yardım Güncelleme Eğitimi 8 saattir.

Geçerlilik süresi 3 yıl olan İlk Yardımcı Sertifika ve Kimliği, bu sürenin bitiminden sonra en geç bir ay içinde yenilenmelidir. Bakanlığın zorunlu kıldığı uygulamaya göre bu süreler içinde güncelleme eğitimi alınmadığı durumlarda İlk Yardımcı Sertifikası ve Kimlikleri iptal edilecek ve İlk Yardım güncelleme eğitimine alınamayacaktır.


Sertifikalandırma

Eğitim sonrasında İl Sağlık Müdürlüğü’nce yapılan teorik ve pratik sınavlarda başarılı olan katılımcılara, Sağlık Bakanlığı Onaylı ve üç yıl geçerli olmak üzere “İlk Yardımcı Sertifikası” ve “İlk Yardımcı Kimlik Kartı” verilmektedir.

İlk Yardım Eğitimi Ders Konuları

1-Genel İlk Yardım Bilgileri 2-Hasta / Yaralının ve Olay Yerinin değerlendirilmesi 3-Temel yaşam desteği 4-Kanamalarda ilk yardım ve şokta ilk yardım 5-Yaralanmalarda ilk yardım 6-Yanık, Donma ve Sıcak Çarpmasında ilk yardım 7-Kırık-çıkık ve burkulmalarda ilk yardım 8-Bilinç bozukluklarında ilk yardım 9-Zehirlenmelerde ilk yardım 10-Hayvan ısırmalarında ilk yardım 11-Göz, kulak ve burna yabancı cisim kaçmasında ilk yardım 12-Boğulmalarda ilk yardım 13-Hasta / Yaralı taşıma teknikleri

Yasal Dayanak

İlkyardım Yönetmeliğinin 16. Maddesine göre tüm kurum ve kuruluşlarda istihdam edilen her 20 personel için 1, ilgili mevzuata göre ağır ve tehlikeli işler kapsamında bulunan işyerlerinde her 10 personel için 1 olmak üzere, bu yönetmeliğe göre yetkilendirilmiş merkezden en az “Temel İlkyardım Eğitimi” sertifikası almış ilkyardımcının bulundurulması zorunludur.

Eğitim Yöntemi

Eğitimlerimiz yönetmeliğin belirlediği gibi hem teorik hem de uygulamalı olarak yapılmaktadır.

Eğitimi Kimler Almalı

İlkyardım Sertifikasını en az ilkokul mezunu ve 18 yaşını dolduran herkes alabilir. İlkyardım Sertifikası almak için ilk yardım eğitim merkezine başvuru yapan kişiler; eğitim süresinin tamamına katılmak zorundadırlar. Eğitim sonunda katılımcıların başarılı sayılmaları için, teorik ve uygulamalı sınavlardan ayrı ayrı 100 üzerinden en az 85 puan almış olmaları gerekmektedir. Sınavlarda başarılı olamayan katılımcılar, yetersiz oldukları konularda bir ay içerisinde veya yapılacak olan ilk eğitime katılarak, tekrar sınava tabi tutulurlar. İki defa sınava girmesine rağmen başarısız olanlara, kurum tarafından “Katılımcı Belgesi” düzenlenir.

Cezası

İşin tehlike grubu ve çalışan sayısına göre ciddi cezai yaptırımları bulunmaktadır.

İlyardım Yönetmeliği
.pdf
Download PDF • 697KB
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı
.pdf
Download PDF • 62KB
İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu
.pdf
Download PDF • 1.31MB
Resmi Gazete
.pdf
Download PDF • 83KB

24 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page